MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku grzybów mówimy raczej o zatruciach zawartymi w...
fot. CandaceHunter/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie grzybami

W przypadku grzybów mówimy raczej o zatruciach zawartymi w nich substancjami, m.in. w przypadku pomylenia gatunku niejadalnego z jadalnym (nie mówiąc już o tym trującym).

Przyczyną przykrych i niebezpiecznych dolegliwości bywa też jednak spożycie osobników starych i zepsutych, m.in. źle przechowywanych. Dlatego warto wybierać grzyby leśne ze sprawdzonego źródła i tak, jak w przypadku tych hodowlanych, zwracać baczną uwagę na ich świeżość. Nieocenioną wskazówkę może dać tutaj nos – kapeluszniki powinny mieć swoisty, przyjemny zapach, bez żadnych nieprzyjemnych nut.

Zobacz również

Kompletnie pijany kierowca w Poroninie! Jechał autem mając aż 3 promile alkoholu

Kompletnie pijany kierowca w Poroninie! Jechał autem mając aż 3 promile alkoholu

Bomba w piwnicy bloku w Kazimierzy

Bomba w piwnicy bloku w Kazimierzy

Polecamy

Nastolatka zgubiła się na bagnach. Przemoczoną odnaleźli policjanci

Nastolatka zgubiła się na bagnach. Przemoczoną odnaleźli policjanci

Auta używane. Niemieckie samochody z niepewną przeszłością

Auta używane. Niemieckie samochody z niepewną przeszłością

W Polsce niedoceniany, we Francji to rarytas. Ten dżem to płynne złoto

W Polsce niedoceniany, we Francji to rarytas. Ten dżem to płynne złoto