MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie od czerwonego mięsa

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

Poważny wypadek! W zderzeniu motocykla ze skuterem jedna osoba w ciężkim stanie

Poważny wypadek! W zderzeniu motocykla ze skuterem jedna osoba w ciężkim stanie

26-latek ukradł piwo. Miał pecha, bo obok był policjant będący po służbie

26-latek ukradł piwo. Miał pecha, bo obok był policjant będący po służbie

Polecamy

Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut

TYLKO U NAS
Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Na podwieczorek polecam tartę z borówkami. Prawdziwy rarytas!

Na podwieczorek polecam tartę z borówkami. Prawdziwy rarytas!