Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Łazanki zespołu Przecieszynianki...
fot. Fot. archiwum

Pomysł na obiad. Przepisy na proste obiady z tego, co jest w domu. TOP 12 przepisów naszych Czytelników

Łazanki zespołu Przecieszynianki

Składniki na makaron
ok. 3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
sól

Składniki na farsz
80 dag kiszonej kapusty
50 dag cienkiej kiełbasy
50 dag pieczarek
sól, pieprz
olej

Wykonanie
Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, wbić 3 jajka, dodać szczyptę soli i podlać wodą. Ciasto nie może być zbyt luźne, ani za suche, powinno być jednolite i gładkie. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i podsypując delikatnie mąką cienko wywałkować. Rozwałkowane kawałki ciasta ułożyć na blacie, najlepiej jeśli chwilkę przeschną, a następnie pokroić nożem na kwadraciki wielkości ok. 2x2 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż zmiękną. 
Kapustę kiszoną gotować w małej ilości wody ok. pół godziny.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Umyć i pokroić pieczarki, podsmażyć je na innej patelni.
Do odcedzonej kapusty dodać kiełbasę z cebulą oraz pieczarki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 10. minut pod przykryciem. Dodać ugotowany makaron łazankowy i całość dobrze wymieszać.
Przepis zespołu Przecieszynianki

Zobacz również

Koszykarze Śląska nie rezygnują z walki o medal. Stal na drodze do półfinałów

Koszykarze Śląska nie rezygnują z walki o medal. Stal na drodze do półfinałów

Gdańscy strażacy w Dzień Flagi przypominają: Każdy może uczcić Biało-Czerwoną

NOWE
Gdańscy strażacy w Dzień Flagi przypominają: Każdy może uczcić Biało-Czerwoną

Polecamy

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Soczysty cheeseburger jak z amerykańskiego baru. Zrób na grillu i podaj gościom

Soczysty cheeseburger jak z amerykańskiego baru. Zrób na grillu i podaj gościom