MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedna porcja marchewki (100 g) dostarcza zaledwie ok. 27...
fot. fietzfotos/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Marchewka dla zdrowych oczu i serca

Jedna porcja marchewki (100 g) dostarcza zaledwie ok. 27 kcal. Warzywo to w prawie 80 proc. składa się z węglowodanów, a tylko w 7 proc. z tłuszczu. Ceniona jest za to, że w swoim składzie ma liczne związki mineralne i witaminy, a także przeciwutleniacze i błonnik.

Dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych i kwasów fenolowych jest pomocna w obniżaniu poziom cholesterolu LDL i całkowitego, potas sprawia, że może wpłynąć na obniżenia ciśnienia. Obecne w niej karotenoidy mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty, okrężnicy i żołądka, a witamina A przed poważnymi chorobami oczu.

Zobacz również

Marzenia się spełniają. Polki z brązowym medalem mistrzostw Europy!

O TYM SIĘ MÓWI
Marzenia się spełniają. Polki z brązowym medalem mistrzostw Europy!

Noc Muzeów. Tłumy, ogromne kolejki!

Noc Muzeów. Tłumy, ogromne kolejki!

Polecamy

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”