- Celem konkursu było propagowanie regionalnych potraw, doskonalenie własnych umiejętności, rozwijanie zainteresowań oraz integracja szkół o tym samym profilu kształcenia - wyjaśnia Mariusz Treder, dyrektor szkoły w Łodzierzy.
W konkursie wzięło udział ponad 20 uczniów ze szkół gastronomicznych woj. pomorskiego. Każdy uczestnik wykonywał 1 potrawę związaną ze swoim regionem. Czas przeznaczony na pracę wynosił 180 min. Jury dokonywało oceny, przyznając punkty za organizację i tempo pracy, higienę pracy oraz stopień trudności wykonywania potrawy. Ocenie i punktacji podlegały również: atrakcyjność potrawy, inwencja twórcza, dekoracja i sposób podania potrawy oraz jej walory smakowe.
Kulinarny Puchar Regionu (I miejsce) otrzymał uczeń klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Łodzierzy – Karol Schmidt, za przygotowanie karkówki po kaszubsku. III miejsce zajął Arkadiusz Binczyk z klasy III Technikum Kucharz w Łodzierzy, który przygotował kurę w białym sosie (potrawkę z kury - frikase).
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?