MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który...
fot. simpson33/123RF

Dlaczego warto jeść cukinię? Wspiera układ pokarmowy i dba o zdrowie serca. Pomaga też przy odchudzaniu. Jak cukinia wpływa na organizm?

Nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi

Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi tylko 15. To sprawia, że zjedzenie jej nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. Dodatkowo jej ładunek glikemiczny (wskaźnik określający, w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową) to tylko 1,2! To sprawia, że osoby chore na cukrzycę typu 1 i 2, stan przedcukrzycowy oraz insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa. W przypadku tych schorzeń zalecane jest spożywanie cukinii surowej, ewentualnie gotowanej lub pieczonej al dente, ponieważ obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny posiłku.

Zobacz również

Za nami wyjątkowa I Komunia Święta w parafii pw. NMP Wniebowziętej w Zbąszyniu!

Za nami wyjątkowa I Komunia Święta w parafii pw. NMP Wniebowziętej w Zbąszyniu!

Trzecie zwycięstwo polskich siatkarek! Biało-Czerwone niepokonane w Lidze Narodów!

Trzecie zwycięstwo polskich siatkarek! Biało-Czerwone niepokonane w Lidze Narodów!

Polecamy

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

"Sama na planecie" Natalii Szroeder. To muzyka, którą zabrać można w każde miejsce

"Sama na planecie" Natalii Szroeder. To muzyka, którą zabrać można w każde miejsce