Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!
Wuzetka
Ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, przełożonego śmietankowym kremem.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 120 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 60 g kakao,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g masła.
Składniki na krem:
- 800 ml śmietanki kremówki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny.
Składniki na polewę:
- 150 g śmietanki kremówki,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 łyżka masła.
Dodatkowo:
- 200 g powideł śliwkowych lub kwaskowatego dżemu albo konfitury.
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany. Dodaj porcjami cukier i cały czas ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i do ubitych białek dodaj żółtka. Następnie zmieszaj razem mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Masło roztop i ostudź.
Do ubitych jajek dodaj sypkie składniki w trzech, czterech turach, mieszając za każdym razem delikatnie silikonową szpatułką. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone masło. Gotowe ciasto przełóż do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Aby zrobić krem, schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do niej cukier puder, cały czas miksując. Gdy krem zgęstnieje, dodaj ostudzoną żelatyną (rozpuszczoną w 10 łyżkach gorącej wody).
Upieczone ciasto wystudź i przekrój na dwie części. Dolny blat posmaruj dżemem i wyłóż masę śmietanową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociskając.
Aby zrobić polewę, zagotuj w rondelku śmietankę. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj masło. Jeszcze ciepłą polewę wylej na ciasto i wyrównaj szpatułką. Gotową wuzetkę włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem pokrój w kwadraty i udekoruj bitą śmietaną.