MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Robię do nich wyśmienity sos koperkowy. Wypróbuj przepis na szybki obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to świetny pomysł na letni obiad
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to świetny pomysł na letni obiad 123rf/oksix/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące i złociste placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są idealne na lekki obiad. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealnie. Zrób do nich wyśmienity sos koperkowy i podaj pyszny posiłek. Wyjaśniamy, jak zrobić pyszne i rumiane placki z młodych ziemniaków.

W skrócie:

Wiele osób uważa, że z młodych ziemniaków nie da się zrobić ani placków ziemniaczanych, ani ruskich pierogów. Sekret tkwi w tym, że stare ziemniaki zawierają więcej skrobi, a mniej wody. Dzięki temu „ciasto” łatwej się klei i jest bardziej zwarte. O ile w przypadku pierogów rzeczywiście lepiej nie ryzykować, to z powodzeniem można się pokusić o wyśmienite placki z młodych ziemniaków. Będą bardzo smaczne i delikatne. Nie rozpadną się, jeśli dobrze odciśniemy wodę i dodamy nieco więcej mąki. Dodatkowo młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ponieważ ich skórka jest delikatna. Dzięki niej podczas smażenia placki nabierają niezwykłej chrupkości. Do placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków polecam pyszny i prosty do zrobienia sos koperkowy. Całość jest bardzo łatwa do przygotowania i stanowi wspaniałą propozycję na letni obiad.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,

  • 3 łyżki mąki pszennej,

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 1 jajko,

  • szczypta soli,

  • szczypta pieprzu,

  • olej do smażenia.

Na sos koperkowy do placków:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,

  • pęczek koperku,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałam za pomocą szczotki. Nie obierałam ich.

  2. Pokroiłam ziemniaki na mniejsze kawałki i wrzuciłam do naczynia blendera. Posiekałam je drobno za pomocą końcówki do szatkowania. Możesz także tradycyjnie zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki.

  3. Masę ziemniaczaną dokładnie odcisnęłam dłońmi, żeby wyciekła woda.

  4. Następnie dodałam do ziemniaków oba rodzaje mąki, jajko i przyprawy.

  5. Na patelni rozgrzałam olej.

  6. Za pomocą łyżki kładłam placki na rozgrzanym oleju. Smażyłam na złoto.

  7. Przygotowałam szybki sos z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Składniki wymieszałam.

  8. Placki z młodych ziemniaków podawałam z sosem koperkowym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chrupiące i złociste placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Robię do nich wyśmienity sos koperkowy. Wypróbuj przepis na szybki obiad - Strona Kuchni

Wróć na miastko.naszemiasto.pl Nasze Miasto